Home Entertainment Što se događa kada umirovljenici kradu Tudjmanova i Miloševićevog leša?

Što se događa kada umirovljenici kradu Tudjmanova i Miloševićevog leša?

12
0

Četvorica umirovljenika, u odorama hrvatske nogometne reprezentacije, ukrala su Tuđmanovo tijelo. I ne samo to, druga grupa ljudi je ukrala leš Slobodana Miloševića i prebacila ga u Hrvatsku. Nitko ne zna što namjerava učiniti s tijelima pokojnog predsjednika. Ne, to se zapravo nije dogodilo. Riječ je o scenariju za film “Što je ova zemlja” Vinka Brešana, jednog od najboljih hrvatskih redatelja. U srpske kina stižemo 4. travnja.

To postignuće, za koje scenarij vodi Mate Matišić, neće biti puno hrvatskim desničarima i nacionalistima, ali čini se da će se srbijanskoj publici svidjeti.

Zvuči kao parodija, ali ovaj film, bili smo uvjereni, nije to.

Goran Bogdan, jedan od glumaca ove predstave, rekao je da je film “Što je ova zemlja?” teško je ući u žanr. “To je neka vrsta shizofreničnog, fantazmagoričnog slikarstva koje se ruga toj slici”, opisao je. Možda je najprikladniji opis “crna komedija” s naglaskom na crnilo koje ćete prepoznati samo na kraju filma.

Foto: MegaComFilm


Film prati tri paralelne priče. Imamo ministra u vladi, umirovljenike koji kradu Tuđmanovo tijelo i umirovljenog ratnog veterana. Međutim, drugoj se skupini pridružuju umirovljenici – tim koji krade Miloševićev leš. Svatko će se povezati, kao što možete unaprijed predvidjeti, ali njihov susret je još jedna stvar koju je Bresan majstorski svladao.

Veliku glumačku ulogu vodi hrvatski glumac Krešimir Mikić (ministar koji se želi ostaviti u zatvoru), srpski glumac Lazar Ristovski, koji vodi tim umirovljenika, i Niksa Butijer, veteran veteran koji stalno sanja o vlastitom samoubojstvu.

U filmu su također uočili i drugi poznati glumci iz naše regije: Bojan Navojec, Sebastijan Kavac, Goran Grgić, Goran Navojec, Zdenko Jelčić, Alma Prica, Iva Mihalić, Dražen Kühn, Slavko Knezović, Goran Bogdan i Milan Pleština.

Redatelj Vinko Bresan poznat je po filmovima koji čine tabu hrvatskog društva (“Kako je počeo rat na mom otoku”, “Maršal”, “Svećenikova djeca”). Iako se to u osnovi bavi temeljima države Hrvatske, ona će vas uvjeriti u ono što sami pokušavate uvjeriti – “to je svugdje kao i kod nas”.

Naime, tijekom posljednjih mjeseci imali smo nekoliko ostvarenja u hrvatsko-srpskoj koprodukciji. Na prvi pogled, svi imaju zajedničku nit – stav Hrvata – Srba, rat, religiju, politiku … Jednu opću kritiku društva, poruku da se sve događa i što se zapravo dogodilo iz naših ruku. I da, kad počnemo sažimati sve, upadamo u rastući apsurd.

Ali Bresanov film nije samo to. On se igra s njim, nasmijava se, opušta, misli da je ovo još jedna komedija o najnovijim temama u našoj regiji, kako bi te na kraju ošamarili. Za neke je ovaj šamar malo bolniji.

Međutim, ako se ovaj film opisuje kao kontroverzan, on će se svrstati u one koji su najviše pogođeni njegovom temom.

Ako želite gledati film, pripremite se za istinu. Ne određeni film koji želi nametnuti, već ono što želi predstaviti kao jedinu istinu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here